Coehoornsingel 117

Groningen

Omschrijving

Middenin de stad Groningen, aan de Coehoornsingel 117, staat een prachtig rijksmonument uit 1893. Een kantoorpand met allure, dat zowel aan de buitenzijde als binnenin, geheel in neorenaissance stijl verkeerd. De originele elementen zoals ornamenten, schouwen en en-suite deuren zijn bewaard gebleven en verkeren bovendien in goede staat. Het pand is gesitueerd op de hoek van de Stationsstraat en het Emmaplein. De totale oppervlakte van het pand is 150 m2, waarvan de bovenste gedeeltes worden verhuurd als woonruimte aan een echtpaar. Het gedeelte dat beschikbaar is voor de verhuur is circa 85 m2.

Omgeving

Het object is gelegen op loopafstand van het station, middenin het centrum, maar op kleine afstand van de ring van Groningen. Daardoor is het pand goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto vanaf zowel de snelweg A7, alsook vanaf de A28. In de buurt van de Coehoornsingel zijn onder andere vele winkel- en horecavoorzieningen te vinden, evenals het Groninger Museum en kunstacademie Minerva. Een uniek kantoorpand op een unieke locatie in het bruisende Groningen.

Snelle feiten
Adres Coehoornsingel 117
9711 BR Groningen
Omgeving Binnenstad Groningen
Oppervlakte 85 m2
Afstand centrum 400 m
Afstand (trein)station 400 m
Afstand bushalte 50 m
Brochure

Geschiedenis Coehoornsingel 117

Gesitueerd op de hoek van de Stationsstraat en de Coehoornsingel, gebouwd in 1893 in opdracht van W. Bos in een rijk versierde neo-Renaissance stijl. Het gebouw is thans in gebruik als woonhuis met kantoor.

Het markante gebouw is opgetrokken op een onregelmatige rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain waarboven twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak. Op de voordakschilden nabij de hoek zijn karakteristieke kapellen geplaatst met overhoeks geplaatste tentkapjes. Het gebouw heeft een afgeschuinde hoek van één raamtravee breed en is aan de Stationsstraat drie traveeën breed; aan de Coehoornsingel twee traveeën breed. Aan beide zijden zijn de iets risalerende geveldelen bekroond met een uitgemetselde geveltop.

Het souterrain aan de zijde van de Coehoornsingel wordt omzoomd door een smeedijzeren hek. Een hardstenen trap van vier treden met smeedijzeren leuningen leidt naar de toegang met een iets verdiept liggende deur, omkaderd door geprofileerd stuc lijstwerk. De deur heeft een klein vierkant bovenlicht, omlijst door rolwerk en een doorbroken tympaan. De plint is met hardsteen bekleed. De vensters zijn rechtgesloten en hebben geprofileerd lijstwerk. Op de begane grond hebben de vensters rondbogige ontlastingen met uitbundig versierde boogtrommels en op de verdieping hanekammen en segmentvormige ontlastingen met stuc negblokken en sluitstenen. De tuitgevels zijn voorzien van sierankers, afdekplaten en schouders.

Het risaliet aan de Coehoornsingel bezit op de verdieping een breed balkon met open balustrade op drie bewerkte consoles. Het niet-risalerende geveldeel aan de Stationsstraat heeft over de twee bouwlagen uitgemetselde pilasters met lijstkapitelen. Inwendig is de oorspronkelijke indeling zeer goed bewaard gebleven. Van belang zijn ondermeer de hal met witmarmeren vloer, gestucte wanden met twee forse hertekoppen in stuc en een rozet, houten trappenhuis met zeer rijk bewerkte balusters en gietijzeren balustertjes in de leuningen, houten paneeldeuren, venster met gekleurd glas-in-lood op de gang van de eerste verdieping en diverse geornamenteerde stuc plafonds.

Opgetrokken in neo-Renaissance stijl, typisch voor het laatste kwart van de negentiende eeuw, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de buitengewone kwaliteit van de gevelcompositie, die zich rondom de hoek van twee straten uitstrekt en vanwege de gaafheid van ex- en interieur. Bovendien vormt het gebouw door zijn situering op een hoek van twee straten een opvallend architectonisch element in de stedebouwkundig hoogwaardige structuur van de Stationsstraat en het Emmaplein in Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Omgeving Coehoornsingel 117

Locatie van de Coehoornsingel 117

Binnenstad Groningen
Coehoornsingel 117
9711 BR Groningen

Kaart laden
Bewoners

Met trots is dit onze bewoner van de Coehoornsingel 117 in Groningen.

Beeldmateriaal Coehoornsingel 117

Binnenzijde Coehoornsingel Groningen
Buitenzijde Coehoornsingel Groningen
Gevel Coehoornsingel Groningen
Vergaderruimte Coehoornsingel Groningen
Kantoor Coehoornsingel Groningen
Entree Coehoornsingel Groningen
But wait - there's more

Meer beeld van de Coehoornsingel 117 zien? Vraag het aan vastgoedmanager Geerlinde Rutgers.

Fact sheet Coehoornsingel 117

Algemeen
Adres Coehoornsingel 117
9711 BR Groningen
Omgeving Binnenstad Groningen
Opgeleverd 1893
Historisch Ja
Bouwlagen 1
Soort aanbod Huur
Oppervlakte 85 m2
Functie Kantoorruimte
Afstand centrum 400 m
Afstand (trein)station 400 m
Afstand bushalte 50 m
Uitvalswegen A28 A7
Voorzieningen
Brievenbus Dit gebouw heeft brievenbus.
Pantry Dit gebouw heeft pantry.
Verlichting Dit gebouw heeft verlichting.
Zonwering Dit gebouw heeft zonwering.
Toilet Dit gebouw heeft toilet.
Klimaat en milieu
Te openen ramen Dit gebouw heeft te openen ramen.

Huur kantoorruimte aan Coehoornsingel 117 te Groningen

Aangenaam kennis te maken

Ik ben Geerlinde Rutgers, de verantwoordelijke vastgoedmanager van de Coehoornsingel 117.

Geerlinde Rutgers

Heb je interesse in de Coehoornsingel 117, wil je meer weten over het pand of heb je vragen? Dan kun je me bereiken met dit formulier.

Het is ook mogelijk om direct een afspraak te maken voor een bezichtiging. Mijn collega's helpen je tijdens kantooruren graag verder. Bel ze op (050) 201 92 92.