Tips & Tricks 

Voor een energiezuinig en duurzaam pand
Waarborg streeft ernaar als huisvester haar panden zo energiezuinig mogelijk in te richten en aan te passen aan de wensen van bewoners. Hoewel we daarin veel zelf kunnen doen, hebben we jouw hulp ook hard nodig. Een goed gebruik van zowel het pand zelf als van de gehuurde ruimtes in het pand, zorgt ervoor dat comfort en veiligheid toenemen en het energieverbruik afneemt. 
Dat is dan ook de reden waarom we een aantal Tips & Tricks hebben opgesteld voor jou als bewoner. Zoals je hieronder leest, hebben we jouw hulp hard nodig om bepaalde doelstellingen te bereiken op het gebied van energieverbruik, brandveiligheid, duurzaamheid, de inrichting van werkplekken en het weren van zonlicht. 

Energieverbruik
Waarborg streeft ernaar een CO2-neutrale organisatie te zijn. Dat betekent dat we streven naar energiebesparing in gebouwen, CO2-reductie willen realiseren m.b.t. mobiliteit, waar mogelijk groene stroom en duurzame energie inzetten en streven naar CO2-compensatie. 
Als bewoner betaal je servicekosten. Die servicekosten bestaan onder andere uit energiekosten. Ga je zelf bewust en spaarzaam om met je energie, dan merk je dat in je portemonnee. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet: 

 • Eén van de gemakkelijkste manieren om energie te besparen is het uitzetten van je apparaten in plaats van ze op de standby-stand te zetten. In standby-stand verbruiken apparaten namelijk alsnog energie.
 • Overweeg je om oude, kapotte apparaten te repareren? Think again. Wellicht is het verstandig om je oude apparaat te vervangen voor een nieuwer model. Moderne apparaten zijn doorgaans veel zuiniger dan oude, waardoor het in veel gevallen beter is om je apparatuur te vervangen. 
 • Heb je nieuwe computers nodig? Overweeg om ze te vervangen voor laptops, die zijn veel zuiniger zijn dan vaste computers. 
 • Koelkasten, combimagnetrons en tosti-ijzers verbruiken veel energie. Overleg daarom, voor je een dergelijk apparaat in een (gezamenlijk) gehuurde ruimte plaatst, eerst even met één van onze medewerkers. Zij weten welke andere bewoners ook dergelijke apparatuur hebben staan, zodat je welllicht een koelkast, magnetron of tosti-ijzer gezamenlijk kunt gebruiken. Scheelt je in de kosten en je helpt het milieu een handje! 
 • Hoewel je bij energie al snel aan warmte denk, valt het koelen van een ruimte ook onder het energieverbruik. Koelen en verwarmen zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden. Wees er daarom op bedacht dat je niet alleen de verwarming uitzet, maar in de zomer ook de airco niet vergeet uit te schakelen.

“Wist je dat” 
Daarnaast produceer je als bewoner ook energie. Van het menselijk lichaam naar je omgeving is er continu een warmtestroom. Zelfs wanneer je niets doet produceer je als bewoner ongeveer 115 joule aan energie per seconde. Dit komt neer op 97,2 kilocalorieën per uur. De warmtestroom die je genereert is afkomstig van stofwisselingsprocessen, die de energie leveren voor hartwerking, ademhaling, spiertonus en ander inwendige processen. De geleverde energie is echter groter dan de benodigde en het overschot wordt daarom aan je omgeving overgedragen. 

Brandveiligheid 
Waarborg  zorgt ervoor dat het pand en de ruimtes in het pand voldoen aan de eisen die de wet- en regelgeving stelt in het kader van brandveiligheid. Zelf kun je natuurlijk ook een bijdrage leveren aan een brandveilige werkomgeving. Daarbij speelt de inrichting van het gehuurde een belangrijke rol: 

 • Zo is het van belang dat de toegangswegen naar de (nood)deuren vrij worden gehouden en dat je eventuele elektriciteitsleidingen niet gebruikt om dingen aan op te hangen. 
 • Ben je voornemens zelf een aansluiting te maken op het elektriciteitsnetwerk, raadpleeg dan eerste één van onze medewerkers. Zij weten welk netwerk geschikt is voor een nieuwe aansluiting en kunnen je hierbij helpen. Dit alles om storingen en mogelijke oververhitting te voorkomen 

Sanitair 
Ieder bedrijfsverzamelgebouw van Waarborg heeft Ecoilet ruimtes. Een Ecoilet is een toilet met milieuvriendelijke sanitaire producten die zijn voorzien van verschillende technieken om verspilling tegen te gaan. 

 • De handdoekdispenser bijvoorbeeld voorzien van bio katoenen handdoekrollen. Dit zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot in de praktijk vermindert met 48% en de hoeveelheid papierafval met 79%. Dit komt doordat één handdoekrol zeker 200 keer gewassen kan worden en de rol zelfs daarna nog gebruikt wordt als poetskatoen. 
 • Verder bevat de foam dispenser biologisch afbreekbaar zeepschuim. Het zeepschuim wordt in de dispenser ca. 15 keer vergroot, wat resulteert in minimaal 53% minder zeepverbruik. Bovendien daalt het waterverbruik met circa 30%, omdat foam sneller wegspoelt dan traditionele zeepcrème.
 • De toiletpapierdispenser heeft een ingebouwd remmechanisme en is voorzien van toiletpapier met een FSC keurmerk. Het toiletpapier is dan ook gemaakt van 100% oud papier en wordt geproduceerd met World Class milieuprestaties. 
 • Daarnaast heeft iedere Ecoilet ruimte waterbesparende sensorkranen die leiden tot 85% minder waterverbruik omdat ze alleen water geven wanneer je je handen voor de kraan houdt. Deze sensorkranen zijn uiterst hygiënisch omdat je de kraan niet hoeft aan te raken. 

Dat is nog niet alles, want ook jij zelf kunt een bijdrage leveren aan een efficiënt gebruik van sanitaire ruimtes. Zo kun je, indien aanwezig, de spaarknop van het toilet gebruiken. Deze knop bespaart de helft van het water. Daarnaast vragen we je om het toilet niet als vuilnisbak te gebruiken en afval in de daarvoor bestemde afvalbakken te deponeren. 

Inrichting kantoren en werkplekken 
Huisvesten is voor Waarborg meer dan alleen het vinden van een geschikte ruimte voor jou als bewoner. Wij willen ervoor zorgen dat je lekker kunt werken in een omgeving waar je je prettig voelt. De inrichting van het gehuurde en de locatie van de werkplekken speelt daarin een belangrijke rol. De werkplekken moeten veilig toegankelijk zijn. Daarbij is de aard van de werkzaamheden doorslaggevend. Gaat het om een kantoorruimte, dan is de locatie van het bureau een belangrijke factor voor het arbeids- en huurgenot. Houd daarom bij het plaatsen van het bureau rekening met de locatie van ramen, radiatoren en airconditioning. Dit zijn elementen die van grote invloed zijn op de arbeidsproductiviteit. 

Weren van zonlicht
Voldoende daglicht op de werkplek maakt het werk niet alleen prettiger en veiliger, het draagt ook bij aan productieve medewerkers. Hoewel daglicht van belang is, is rechtstreeks invallend zonlicht en ultraviolette straling erg vervelend voor de temperatuur en de werkbaarheid in het gehuurde. De temperatuur kan daardoor immers onaangenaam hoog worden, waardoor koelinstallaties extra hard moeten werken. Dit kost zeer veel energie; koelen is namelijk vijf keer zo duur als verwarmen. Gebruik daarom, indien aanwezig, tijdig de zonwering om oplopende temperaturen en hoge energiekosten te voorkomen. 

Buitenterrein en groenvoorziening
De eerste indruk van het gebouw is belangrijk. De ligging, de onderhoudsstaat van het pand en de groenvoorzieningen rondom het gebouw spelen hierin een belangrijke rol. Wij zorgen ervoor dat dak en gevel goed worden onderhouden en dat de ramen regelmatig worden gewassen. De lantaarnpalen op het parkeerterrein van het gebouw zijn voorzien van buitenverlichting met sensoren. Daardoor brandt de buitenverlichting niet voortdurend, maar wanneer dit nodig is. Op die manier voorkomen we dat er onnodig veel energie verbruikt wordt en ondervinden de omgeving en de natuur geen hinder van de verlichting. 
Tijdens de wintermaanden kan sneeuwval erg vervelend zijn. Om valpartijen en botsingen met auto’s te voorkomen zorgen wij ervoor dat de sneeuw op de parkeerplaatsen wordt geruimd. Hierbij maken we voornamelijk gebruik van zand. Zout is namelijk niet goed voor het milieu. Dat is ook de reden waarom we bij het onderhoud van de groenvoorzieningen geen gebruikmaken van chemische producten. Op die manier belasten we het milieu zo min mogelijk en dragen we bij aan een schone omgeving. Vanuit Waarborg gaan we spaarzaam om met het buitenterrein en de groenvoorziening. Aan jou als bewoner de vraag om dit ook zoveel mogelijk na te streven.